01 February 2015 www.osinoviavane.com
 
   
НАЧАЛО
ЗАКОНОВА УРЕДБА
ПРОЦЕДУРИ
ИНСТИТУЦИИ
ОРГАНИЗАЦИИ
СПЕЦИАЛИСТИ
ОБУЧЕНИЯ
СТАТИИ
ЛИТЕРАТУРА
ПОЛЕЗНО
ДЕТСКИ КЪТ
НАШИТЕ ИСТОРИИ
КОНТАКТИ
ИНИЦИАТИВИ
КАМПАНИИ
КОНКУРСИ
ПАРТНЬОРСТВА
ИЗДАТЕЛСТВО
МЕДИЙНИ ИЗЯВИ
РЕСУРСИ
ФОРУМ
ГАЛЕРИЯ
ВРЪЗКИ
БАНЕРИ
ПАРТНЬОРИ
Advertisement
ПРИЯТЕЛИ:
Advertisement
ВРЪЗКИ:
Advertisement
Не пропускайте:
Кои сме ние?
 
 
 
 
Ние избрахме хостинг от:
Advertisement
Последно добавени


Ролята на майката за развитието на детето
Ролята на майката за развитието на детето


В детството процесът на общуване в семейство има особено значение за развитието на детето. Майката играе първостепенна роля поради своеобразието на функциите, които осъществява в семейството:дори и без да е дала живот на детето, тя може да съдейства пълноценно в семейството за осъществяване на социализацията му чрез удовлетворяване на неговите потребности. Важ­но­то значение има нежната майчина ласка за психосоциалното развитие на детето. Бенджамин Спок, известен в цял свят със съчиненията си за грижата и отглеждането на детето, прокламира необходимостта от съчетаване на грижата към детето с насърчаване на самостоятелността и независимостта. Благодарение на  “вертикалното общуване”, четири-пет годишните деца са в състояние да почувстват напрежението при взаимоотношения с възрастните и връстниците си. Привързаността, която започва своето развитие в младенческа възраст към майката, поради близостта и в обгрижването продължава да действа като стимул на активността и поведението. Съответствието или несъответствието между очаквания на детето и реални действия от майката става механизъм за общуване, който влияе положително в развитието на детето. Разнообразието от средства за общуване: експресно-мимически, предметно-действени и речеви създава условия за сближаване и укрепване на чувството за привързаност. В образа на майката детето пренамира трите личностни позиции, които пресътворява и в играта: позиция на дете, позиция на родител и позиция на възрастен. В разнообразието от ситуации мястото на тези позиции се променя, като преобладава някоя от тях в различните форми на поведение.
Ограниченията при общуването при безличен или неестествен контакт, хладност, вражда, насилие при общуване или пресичане опитите на общуване създава ”психични бариери” между дете и възрастен, които  заменят истинското общуване със стереотипи, със стандартни поведенчески реакции.
Майката най-лесно може да осъществява общуването и да съдейства и при нарушения в развитието на детето, защото поради привързаността на детето може да активира:
1. Вниманието и интереса на детето към себе си;
2. Да поддържа емоционалните прояви на детето при общуването с него;
3. Да съдейства за инициативни действия детето да се прояви спокойно и уверено в общуването пред нея;
4. Да влияе на детето с одобрения в процеса на общуване.
       Детето израства и се формира като личност предимно под въздействието на социалната среда. А социалната среда е всичко в човешкото общество, сред което живее детето: семейството в тесен смисъл на думата, роднините, близките и приятелите на семейството, които са чести гости в дома на детето, децата от неговата улица, от детската градина, от училище; други познати и непознати деца; тук се включват учители и възпитатели, познати и непознати възрастни. Всеки от изброените със своето поведение би могъл да стане стимулатор за взаимодействия полезни в развитието на детето.
       Родителите  са хора с авторитет за детето, особено в неговата ранна възраст. Родителският авторитет може да бъде "инструмент"за влияние върху поведението. Родителят заобикаля детето с топлота, внимание и нежни грижи. То не трябва да бъде свидетел, а още по-малко участник в сцени на нервно напрежение и скандали.
       Родителската находчивост трябва да намери път към детската душевност за безконфликтно решение на проблема за послушанието. Най-добре е да бъдат създавани условия за самостоятелна игрова дейност без емоционално пренапрежение и без конфликти,което с лекота се организира в семейството. Чрез него  децата лесно се вграждат в общуване с други деца Игровият контакт между децата много често довежда до безобидни, но с богата емоционална наситеност спорове между играещите. Поводите безспорно са дребни и от родителска гледна точка без значение, но за децата те са въпрос на удовлетворяване на определени желания, на собствен престиж. Даже дълго след такъв игров спор децата все още са възбудени, напрегнати. Майката най-често с разбиране преодолява ситуации, в които детето се чувства напрегнато и несигурно, влияе на неговото психично равновесие.
Майката има особено място в живота на детето. При удовлетворяване на основната потребност одобрение от възрастния семейното функционира нормално.

 


 

Материалът е препечатан от дипломна работа на Десислава Тенева на тема "СОЦИАЛНА РАБОТА ПРИ ОСИНОВЯВАНЕ И С ПРИЕМНИ СЕМЕЙСТВА"

 
 
 
 
Размер на текста:
Larger FontSmaller Font
В момента 1 гост онлайн
Посетители: 2136314
Собственост на:
Advertisement
МЯСТО ЗА СПОДЕЛЯНЕ:
Добре дошли в HuLite.net!
Анкета
Нужен ли е този ресурсен център за осиновяване?
 
Трябва ли да има обучителни курсове за кандидат-осиновители?
 
КНИЖАРНИЦА:
Advertisement
 
(C) 2006-2013 НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ ОСИНОВЯВАНЕ Всички права запазени DESISLAVA TENEVA & INTEGRA BULGARIA Assoc.